Naar Japan voor een langere levensverwachting
Virginie Fauconnet, Professional Marketing Manager bij Tanita, marktleider op het gebied van lichaamssamenstellingstechnologie met hoofdkantoor in Tokyo, vertelt hoe we Japanse gewoonten kunnen overnemen en zo gezonder – en langer - kunnen leven.
Dit jaar is het aantal Japanners van 100 jaar of ouder tot recordhoogte gestegen: het afgelopen jaar waren het er bijna 70.000. Met 84,2 jaar heeft Japan de hoogste levensverwachting ter wereld. Dat is twaalf jaar meer dan het wereldwijde gemiddelde en drie jaar meer dan in het Verenigd Koninkrijk.
Wat is het geheim voor een langer leven? Hoewel genen en een sterk gezondheidszorgstelsel van de overheid zeker een rol spelen, geeft onderzoek aan dat het voornamelijk te danken is aan de levensstijl: het consumeren van vers seizoensvoedsel, meer tijd in de open lucht en veel bewegen.
Nieuwe rapporten laten zien dat de stijging van de levensverwachting in het Verenigd Koninkrijk begint af te vlakken, voornamelijk als gevolg van de toename van obesitas-gerelateerde aandoeningen als diabetes en hartkwalen. Daarom zou het verstandig zijn enkele van deze Japanse voedings- en leefpatronen in de westerse cultuur te integreren. Dit betekent niet dat u een expert moet worden in het bereiden van sushi of dat u uw messen en vorken moet vervangen door eetstokjes – een paar simpele veranderingen in uw patroon kunnen al een enorme impact hebben op uw gezondheid.
“hara hachi bu”
Bovenal moeten deze veranderingen beginnen bij de manier waarop u naar voeding kijkt. Het gezegde 'hara hachi bu' komt oorspronkelijk uit Okinawa (een regio in Zuid-Japan waar een groot deel van de lokale bevolking ruim 100 jaar wordt) en het betekent dat u eet totdat u 80% vol zit. Deze instelling is ons vreemd. Snacken is een nationaal tijdverdrijf en van kinds af aan is ons verteld dat we onze bord helemaal leeg moeten eten.
In de moderne westerse wereld waar het grootste deel van de bevolking altijd direct voedsel tot zijn beschikking heeft, zijn we vergeten hoe het voelt om honger te hebben. Supermarkten bieden snel te bereiden en kant-en-klare maaltijden en de opkomst van maaltijdbezorgers als Deliveroo en JustEat betekent dat je je honger nog sneller kunt stillen. Deze instelling moet juist veranderen. Je zou moeten eten totdat je geen honger meer hebt, niet totdat je vol zit.
Niets gaat boven vers
Anders dan in westerse landen, waar maaltijden vaak al voorbewerkt zijn, bereidt het merendeel van de inwoners van Japan hun maaltijd helemaal zelf. Zo kunnen ze ook de hoeveelheid zout en suiker in hun voeding beperken en eten ze minder conserveringsmiddelen, additieven en andere chemische stoffen.
Omdat Japan door water is omgeven, bevat het Japanse voedingspatroon ook volop vis, die rijk is aan omega 3-vetzuren. De voorliefde van Japanners voor gefermenteerde soja en zeewier zorgt voor een hoge opname van voedingsstoffen, vooral fytovoedingsstoffen zoals antioxidanten en flavonoïden.
Het ligt voor de hand dat dit voedingspatroon de veroudering op een aantal punten tegengaat. Wereldwijd gezien behoren Japanners tot de mensen met de laagste obesitascijfers onder zowel mannen als vrouwen en ook leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals hartkwalen komen opmerkelijk minder vaak voor.
Het is niet zo moeilijk om deze gewoonten over te nemen, u moet er van tevoren gewoon iets beter over nadenken. Wilt u delen van het Japanse voedingspatroon op eenvoudige wijze overnemen, dan zijn er online duizenden snelle, eenvoudige en gezonde recepten te vinden die u als alternatief voor kant-en-klare maaltijden kunt uitproberen. Als u alles thuis bereidt, dan kan er niet veel misgaan.
Minder zitten, meer bewegen
In een land dat bekend staat om de algemeen heersende kantoorcultuur zijn Japanse bedrijven tot het inzicht gekomen dat ze iets moesten doen aan de gevolgen van de zittende levensstijl van hun personeel. Veel werkgevers (waaronder Toyota en Sony) hebben verplichte programma's voor lichaamsbeweging op de werkplek ingesteld, zoals Tai Chi of 'rajio taiso', een reeks oefeningen die vaak op scholen worden gedaan. Het idee levert voor beide partijen voordeel op – fittere, gezondere werknemers zijn tevredener, efficiënter en zijn waarschijnlijk minder vaak afwezig.
Is het tijd om te lunchen, zorg dan dat u standaard uw bureau laat voor wat het is, of dat nu is om snel even te gaan sporten of buiten een korte wandeling te maken. Wat belangrijk is, is dat u van uw stoel komt en uw hartslag omhoog brengt.
Oost ontmoet west
Over het algemeen hebben de Japanners veel beter dan wij hier in de gaten wat het betekent om gezond te leven. En hoewel er langzaamaan verandering in komt, moet er toch een landelijke cultuuromslag plaatsvinden in de algehele manier waarop we naar onze gezondheid en ons welzijn kijken.
Bij het bepalen van de inwendige gezondheid van mensen nemen Body Composition Monitors, zoals de BDE's van Tanita, steeds meer de plaats in van verouderde BMI-systemen; de monitors meten twaalf indicatoren voor lichaamssamenstelling, waaronder spiermassa, visceraal vet en BMR.
Momenteel is er binnen de fitnesssector onvoldoende kennis om deze gegevens op zodanige manier te interpreteren dat zowel cliënten als sportscholen er baat bij hebben. Om dit probleem aan te pakken heeft Tanita een gespecialiseerd trainingsprogramma ontwikkeld om binnen de fitnesssector inzicht in lichaamssamenstelling te verbeteren en gebruikers bij te scholen, zodat de cliënt meer op maat kan worden bediend.
De Tanita Training Academy is geaccrediteerd volgens CPD-normen. De training staat op 21 november gepland in Londen en u kunt er zich nu voor inschrijven. Wilt u meer informatie en wilt u zich inschrijven voor de Tanita Training Academy, klik dan hier: Inschrijven