Sol Gilbert, eigenaar van Underground Gym en woordvoerder voor Tanita, schetst hoe sportschoolmedewerkers lichaamssamenstelling kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat cliënten tijdens hun work-outs hun lichaam niet overmatig belasten.

Onze klanten vertrouwen erop dat wij als fitnessprofessionals erop toezien dat ze op de juiste manier trainen. Een groeiend aantal mensen wordt geïnspireerd door fitness influencers, uitdagingen voor work-outs en online fora, en dat heeft ertoe geleid dat velen hun eigen programma opstellen. Soms doet dat echter meer kwaad dan goed. Daarbij gaat het niet alleen om het niet bereiken van het gewenste esthetische resultaat - op de lange termijn kan de gezondheid van cliënten er gevaar door lopen.

Neem bijvoorbeeld HIIT. Hoewel de voordelen van trainen met hoge intensiteit niet kunnen worden genegeerd, worden bij meer dan drie sessies per week het zenuwstelsel, de gewrichten en spiergroepen mogelijk onnodig belast.

In het slechtste geval kan dit tot rhabdomyolyse leiden – spierweefsel breekt dan af en komt vrij in de bloedbaan. Dit fenomeen wordt vaker in verband gebracht met militaire bootcamps. Volgens een recent onderzoek door het American Journal of Medicine vertonen mensen die niet gewend zijn aan dergelijke intensieve work-outs de symptomen al na één HIIT-sessie. Populaire programma's zoals CrossFit worden vaak aangewezen als oorzaak voor een toename van dit syndroom, omdat mensen worden aangemoedigd deze mate van intensiteit te herhalen. Zonder toezicht leidt dit tot spierfalen.

En terwijl onder andere Instagram goed is geweest voor een andere kijk op krachttraining - met name voor vrouwen - zijn er ook nog steeds veel mensen die geloven dat een puur op cardio gericht programma de beste weg is naar gewichtsverlies.

Anderen daarentegen trainen eventueel alleen een specifiek gebied zoals het bovenlichaam – ‘never skip leg day’ is niet voor niets een meme geworden! Door deze benadering kunnen cliënten gemakkelijk bepaalde spiergroepen overtrainen of andere juist verwaarlozen. Echte fitheid is nooit haalbaar zonder een uitgebalanceerd, op maat gesneden programma voor cardio- en krachttraining. Als professioneel sportschoolhouders is het onze plicht mensen voor deze valkuil te behoeden en advies te geven.

We willen het enthousiasme van onze cliënten niet temperen, maar het is belangrijk dat we ze zo veel mogelijk ondersteuning bieden en ze de goede kant op sturen. Weegschalen voor lichaamssamenstelling zijn een geweldige manier om schade aan spieren of gewrichten vast te stellen. De meetwaarden gaan veel verder dan alleen een BMI - met metingen per lidmaat voor spiermassa, lichaamsvet, waterniveau, botdichtheid en metabolisme. We kunnen onze cliënten eventuele schade of stress aan spiergroepen gemakkelijk laten zien – een onbalans in spiermassa in de benen kan erop duiden dat het ene been harder moet werken dan het andere.

Maar hoewel er in sportscholen steeds meer aandacht is voor lichaamssamenstelling, is er binnen de sector een gebrek aan kennis over hoe deze kan worden gebruikt om sportschoolmedewerkers en hun cliënten ondersteuning te bieden.

Om de gezondheids- en fitnesssector bij te scholen, introduceert Tanita binnenkort de eerste Tanita Training Academy in het Verenigd Koninkrijk. Het trainingsprogramma is geaccrediteerd volgens CPD-normen en is ontwikkeld om sportschoolmedewerkers de voordelen te laten ervaren van kennis van lichaamssamenstelling en hoe zowel cliënten als sportscholen hier baat bij kunnen hebben. De Tanita Training Academy staat op 26 september in Londen en op 24 oktober gepland in Edinburgh. U kunt er zich nu voor inschrijven.

Wilt u meer informatie en wilt u zich inschrijven voor de Tanita Training Academy, klik dan hier: Inschrijven