Basaal metabolisme: wat is het en hoe kunt u het meten?

Calorieën verbranden terwijl je rust

Het basale metabolisme of de ruststofwisseling, ook bekend als BMR, is de hoeveelheid energie die uw lichaam dagelijks in rusttoestand verbrandt. Met andere woorden: het aantal calorieën dat nodig is om uw lichaam te laten functioneren terwijl u zich niet lichamelijk inspant.

Zelfs wanneer u rust, verbruikt uw lichaam energie om effectief te functioneren. Uw lichaam zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw hart bloed door uw aderen pompt en dat uw maag het voedsel verteert dat u net hebt gegeten. Dit proces wordt uw basaal metabolisme of ruststofwisseling genoemd.

Uw lichaam verbruikt bijna 70% van de calorieën om effectief te functioneren. Calorieën zijn ook het eerste waar mensen aan denken wanneer ze willen afvallen. Maar vergeet uw BMR niet! Door uw spiermassa te vergroten, neemt uw BMR toe. Door spieren op te bouwen, verbrandt u meer calorieën. Het helpt u om lichaamsvet kwijt te raken. Uw BMR-meting kan worden gebruikt als basislijn voor een voedingsschema. Afhankelijk van uw activiteiten kunnen extra calorieën worden toegevoegd. Hoe actiever u bent, des te meer calorieën u verbrandt. Bovendien bouwt u ook meer spiermassa op. Wilt u uw lichaam fit en gezond houden, dan betekent dit dat u het aantal calorieën dat u eet goed in het oog moet houden.

Metabolische leeftijd

Het metabolisme van mensen verandert naarmate zij ouder worden. Het basale metabolisme neemt toe wanneer een kind opgroeit en het piekt rond de 16 of 17 jaar; daarna neemt het doorgaans weer af. Een lage BMR betekent dat u minder calorieën mag eten om lichaamsvet en gewicht te verliezen.

De metabolische leeftijd wordt berekend door uw basale metabolisme te vergelijken met de gemiddelde BMR van uw chronologische leeftijdsgroep. Als uw metabolische leeftijd hoger is dan uw werkelijke leeftijd, is dat een teken dat u uw stofwisseling moet verbeteren. Meer bewegen zorgt voor de opbouw van gezond spierweefsel, waardoor uw metabolische leeftijd zal verbeteren. Wanneer u uw metabolische leeftijd bijhoudt, weet u wanneer u er goed aan doet om meer spiermassa op te bouwen.

Hoe bereken je jouw basale metabolisme?

Een slimme weegschaal van Tanita scant uw hele lichaam. Zo krijgt u de beschikking over tal van meetwaarden, zoals uw basaal metabolisme en uw metabolische leeftijd. Deze metingen zijn veel nauwkeuriger dan de resultaten van rekenprogramma's en artsen en experts wereldwijd vertrouwen erop. Met een Tanita lichaamsanalyse weegschalen kunt u uw gezondheid beter in het oog houden. Bovendien laat hij u zien wat u kunt doen om uw fitnessprogramma te verbeteren.