Botmassa - Leer meer over je botten

Sterke botten zijn van belang

Totdat u de leeftijd van ongeveer 30 jaar hebt bereikt, blijft uw botmassa normaliter toenemen. Daarna zal de botmassa echter geleidelijk afnemen. Dat hoeft niet zo slecht te zijn als dat het klinkt. Bij goede verzorging blijven ze waarschijnlijk dicht genoeg om eventuele problemen te voorkomen. Maar als ze snel verslechteren of als u sowieso al een lage botmassa heeft, loopt u risico. Problemen met botten worden pas opgemerkt als het te laat is. Het is daarom slim om uw botmassa in het oog te houden en te controleren.

Het is belangrijk dat u uw botten zo sterk mogelijk houdt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om uw botten gezond en dicht te houden.

 

Voedingsstoffen die bijdragen aan een goede botmassa

Een goed voedingspatroon is enorm belangrijk voor gezonde botten. De volgende voedingsstoffen spelen een belangrijke rol:

  • Calcium
  • Vitamine D
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Magnesium

Calcium is de bekendste component voor sterke botten. Deze voedingsstof is een bekend bestanddeel van zuivelproducten, maar komt ook voor in bladgroenten zoals spinazie, bonen, vis met graat (sardientjes, zalm in blik), havervlokken en veel andere voedingsmiddelen.

Calcium alleen is niet voldoende. Wil calcium zijn werk goed kunnen doen, dan zijn er andere voedingsstoffen nodig. Het lichaam heeft bijvoorbeeld vitamine D nodig om het te kunnen opnemen. Vitamine D zit onder andere in garnalen, vette vis en eieren. Bij blootstelling met de zon, maakt het lichaam zelf ook vitamine D aan. Bij veel mensen is dit vitaminegehalte te laag (vooral in de winter), dus het is verstandig om dat tekort aan te vullen met de juiste voeding.

Kalium is een andere stof die nodig is om calcium te helpen uw botten sterker te maken. Kalium neutraliseert zuren die calcium afbreken. Het zit in aardappelen (vooral in de schil), zoete aardappelen, sinaasappels, yoghurt en bananen.

Magnesium is nodig om calcium en vitamine D efficiënt te laten werken. Goede bronnen van magnesium zijn spinazie, tomaten, aardappelen, zoete aardappelen en artisjokken.

Twee andere vitamines die goed voor uw botmassa zijn, zijn vitamine K en vitamine C. Eet bladgroenten, fruit en paprika zodat uw lichaam deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dingen die je moet minderen of vermijden

Er zijn ook bepaalde dingen die uw botmassa negatief kunnen beïnvloeden. Beperk gebruik van het volgende:

  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Roken

Alcohol verstoort de werking van vitamine D. Cafeïne zorgt ervoor dat calcium zijn werk minder goed kan doen. Maar niet getreurd, het is niet nodig om alcohol en cafeïne geheel te vermijden. De negatieve effecten op botmassa doen zich voor bij veelvuldig gebruik. Als u matig koffie en alcohol drinkt, is er niets aan de hand. Ook roken voorkomt dat het lichaam effectief calcium opneemt en zorgt er daarom dus ook voor dat de botmassa afneemt.

Hoe u uw botmassa bijhoudt

Om uw botmassa bij te houden, moet deze gemeten worden. Thuis kunt u dit doen met een Tanita lichaamsanalyse weegschaal. Botten, vet, spieren en ander weefsel geleiden elektriciteit allemaal op een verschillende manier. Door de kleine elektrische stroom die de weegschaal door het lichaam stuurt, kan het percentage botmassa berekend worden. Natuurlijk zijn er meer meetwaarden die u moet kennen om te weten of u gezond bent. Een Tanita weegschaal geeft ook informatie over uw spiermassa, percentage visceraal vetlichaamsvetpercentage en percentage lichaamswater. De weegschaal kan deze gegevens interpreteren om uw gezondheid te bepalen en zo aangeven waaraan u moet werken.