Lichaamswater: wat is het en waarom is het belangrijk?

Waarom is lichaamswater belangrijk?

Lichaamswater is een belangrijke maatstaf wanneer we het over een gezond lichaam hebben. Het menselijk lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren. Het is uitermate belangrijk dat uw lichaamswater perfect in balans is. Wat u aan lichaamswater verliest, moet u weer aanvullen. Het menselijk lichaam kan water kwijtraken via de huid, door te zweten, via de urine en via de ademhaling. Bij een goede balans voelt u zich het beste!

De Lichaamsanalyse weegschalen van Tanita scannen uw lichaam en geven binnen enkele seconden gedetailleerde informatie over uw lichaamswater. Met deze functie kunt u uw percentage lichaamswater goed in de gaten houden.  U kunt zelfs in de loop van de tijd de veranderingen in uw lichaamssamenstelling volgen.

Wat is lichaamswater?

Lichaamswater is de totale hoeveelheid vocht in het lichaam van een persoon. Het menselijk lichaam moet uit ten minste 50% water bestaan. Het exacte percentage varieert op basis van een aantal factoren (bijv. leeftijd en geslacht). Lichaamswater is de primaire bouwsteen voor cellen. Het helpt de inwendige lichaamstemperatuur te reguleren, versterkt uw spieren en hydrateert uw huid. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarom lichaamswater en het drinken van water zo belangrijk zijn.

Wat is het ideale percentage lichaamswater?

Wanneer u niet genoeg water drinkt Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Geslacht, leeftijd en lichaamssamenstelling zijn van invloed op dit percentage. Over het algemeen hebben vrouwen een lager percentage lichaamswater dan mannen. Dit komt omdat vrouwen meer weefsel hebben dan mannen. Bij volwassen vrouwen schommelt het ideale percentage tussen 45 en 60%, terwijl het ideale percentage bij mannen 50 tot 65% van het totale lichaamsgewicht bedraagt. Bij een zeer atletische bouw wordt zelfs 5% meer lichaamswater aanbevolen dan het gemiddelde voor volwassenen.
 

Wanneer u niet genoeg water drinkt

Er zijn veel manieren om uw percentage lichaamswater te verhogen. Drink om te beginnen elke dag minimaal 2 liter water. Het allerbelangrijkste: wacht nooit totdat u dorst hebt. Verder wordt geadviseerd om uw dag te beginnen met een glas water. Hierdoor worden afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam gespoeld. Een andere manier om uw percentage lichaamswater te verhogen is door vers fruit en rauwe groenten te eten. Daar zit veel water in. Dit is een goed alternatief, zodat u niet alleen maar water hoeft te drinken. Om een indicatie te krijgen of u genoeg water drinkt, kunt u op de kleur van uw urine letten: deze moet licht van kleur zijn. 
Make sure to also read our blog about water for health.