Spierkwaliteit: ben je zo sterk als je eruitziet?
Wanneer we willen zien of iemand sterk is, kijken we vaak naar de omvang van zijn of haar spieren. "Iemand met grote gespierde armen moet heel wat gewicht kunnen heffen." Maar de waarheid ligt wat genuanceerder. Niet alleen de omvang van uw spieren is belangrijk, ook de kwaliteit van de spieren is belangrijk. Twee mensen met dezelfde spieromvang zijn daarom mogelijk niet even sterk. Zelfs binnen het lichaam kan er verschil zijn. Het linkerbeen kan bijvoorbeeld sterker zijn dan het rechterbeen. Het is belangrijk dit te beseffen, want dit kan tot blessures leiden.
Waarom zit er verschil in spierkwaliteit?
Uw spieren bestaan uit twee belangrijke weefseltypen. Ten eerste is er het samentrekkende weefsel. Zoals de naam al aangeeft, trekt dit samen en produceert het kracht. Het andere type is niet-samentrekkend weefsel. Dit bestaat uit bindweefsel en vet. Bindweefsel houdt de spieren bijeen, vet levert energie. Hoe groter het percentage samentrekkend weefsel in de spier, des te sterker hij is en des te hoger de spierkwaliteit. Zoals gezegd, enig bindweefsel is onmisbaar. Maar als het vetpercentage erg hoog is, zal de spier minder sterk zijn en de spierkwaliteit lager. Veroudering heeft ook op verschillende manieren een negatieve invloed op de kwaliteit van uw spieren.
Weegschalen die je spierkwaliteit meten
Verschillen binnen het lichaam
Deze verschillen in spierkwaliteit bestaan niet alleen tussen personen. Ze kunnen zelfs binnen het lichaam bestaan. Het linkerbeen van een hardloper kan bijvoorbeeld sterker zijn dan het rechterbeen. Het linkerbeen produceert dan meer kracht dan het rechterbeen. Dat kan slecht zijn voor de stand van de heupen en dat kan weer tot blessures leiden.
Uw spierkwaliteit verbeteren
We weten dat meer samentrekkend weefsel een betere spierkwaliteit inhoudt. Dat betekent dat we twee dingen kunnen doen om onze spierkwaliteit te verbeteren: ons samentrekkend weefsel sterker maken of de hoeveelheid niet-samentrekkend weefsel verminderen. Gelukkig helpt krachttraining bij beide. Dus zelfs als u een fanatiek hardloper bent, kan het een goed idee zijn eens met gewichten te werken.
Spierkwaliteitsscore
Hoe meten we spierkwaliteit?
Om uw lichaam in balans te houden en te controleren of u het goed doet, is het slim om uw spierkwaliteit bij te houden. In het verleden was dit alleen mogelijk door een bezoek aan de dokter. Er is echter technologische vooruitgang geboekt en nu kunt u uw spierkwaliteit thuis meten met de Tanita RD-953. Natuurlijk heeft hij ook alle andere meetfuncties van onze lichaamsanalyse weegschalen. Na de meting krijgt u een spierkwaliteitsscore. Aan de hand van de onderstaande tabel kunt u het resultaat evalueren.