Lichaamsvetpercentage heb jij een gezond gewicht?

Bij het beoordelen van uw gezondheid is het essentieel dat u het percentage lichaamsvet weet. Uw gewicht wordt in twee categorieën verdeeld: vetmassa en al het andere. U hebt vet nodig om u warm te houden en om uw organen en gewrichten te beschermen. Het is echter niet gezond om te veel of te weinig vet te hebben. Als uw vetpercentage te laag is, hebt u minder weerstand tegen ziekten en minder energie. Hiermee is de kans op gezondheidsproblemen groter. Als uw vetpercentage te hoog is, hebt u meer kans op diabetes en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk uw lichaamsvetpercentage te meten, en dit binnen de gezonde marge te houden. In dit artikel wordt eerst de bruikbaarheid van BMI als meting uitgelegd. Daarna volgt een beschrijving hoe u uw lichaamsvetpercentage nauwkeurig kunt meten. Ten slotte kunt u zelf vaststellen of u een gezond lichaamsvetpercentage hebt en krijgt u tips om af te vallen of aan te komen.

Een nauwkeurige meting van uw lichaamsvetpercentage

Als u uw lichaamsvetpercentage regelmatig wilt meten om uw vooruitgang bij te houden, dan kunt u daarvoor ook een Tanita lichaamsanalyse weegschaal gebruiken. Onze weegschalen sturen een zeer kleine elektrische stroom door uw lichaam. Omdat vet, spieren en ander weefsel elektriciteit verschillend geleiden, kan de weegschaal op basis daarvan uw percentage lichaamsvet berekenen. Natuurlijk zijn er meer meetwaarden die u moet kennen om te weten of u gezond bent. Een Tanita weegschaal geeft ook informatie over uw spiermassa, percentage visceraal vet (buikvet), botmassa en percentage lichaamswater. De schaal kan deze gegevens interpreteren om uw gezondheid te bepalen en zo aangeven waaraan u moet werken.

Segmentale lichaamsvetpercentages

Zit het vet in een bepaald lichaamsdeel u specifiek dwars? Een Tanita lichaamsanalyse weegschaal kan ook voor uw romp en elk van uw armen en benen afzonderlijk het vetpercentage meten. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om bij een specifiek lichaamsdeel gewicht te verliezen. Als u beweegt en minder eet dan het onderhoudsniveau, dan verliest u vet over uw hele lichaam. De manier waarop het vet is verdeeld verschilt echter van mens tot mens en per lichaamstype.

Wat is een normaal lichaamsvetpercentage?

Als u uw lichaamsvetpercentage hebt gemeten, kunt u de meetwaarde vergelijken met het gezonde vetgehalte volgens de Tanita-schaal en zo vaststellen of u een gezond lichaamsvetpercentage hebt. De metingen kunnen worden uitgevoerd bij diverse leeftijdsgroepen.


Afvallen

Hieronder staan enkele tips voor gewichtsverlies.

  • Eet minder suiker en geraffineerde koolhydraten
  • Eet meer zetmeelvrije groenten, vetten en eiwitten
  • Beweeg regelmatig; duursport zoals hardlopen en wielrennen zijn erg effectief voor het verbranden van calorieën. Lees hier meer over in onze blog over afvallen met wielrennen.
  • Verminder stress
  • Zorg dat u voldoende slaap krijgt.

Aankomen

Hieronder staan enkele tips voor gewichtstoename.

  • Eet regelmatig, ten minste drie keer per dag, maar bij voorkeur vaker;
  • Eet meer eiwitten, koolhydraten en vet;
  • Blijf gezond eten om andere gezondheidsproblemen te voorkomen;
  • Zorg dat u voldoende slaap krijgt.