Visceraal vet  - Wat is visceraal vet en waarom is het belangrijk?

Een slanke buik betekent een gezonder leven. Wanneer u uw lichaamsvet rondom uw middel meet, meet u in feite visceraal vet. Dit is het vet dat om de organen in uw buik zit. Het is normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een hoog gehalte aan visceraal vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Ten opzichte van 'normaal' vet is visceraal vet dieper opgeslagen in de huid. Visceraal zit rondom belangrijke organen als de lever, alvleesklier en nieren. Visceraal vet zorgt ervoor dat de organen elkaar niet raken. Een teveel aan visceraal vet kan tot ontsteking en hoge bloeddruk leiden, waardoor de kans op gezondheidsproblemen toeneemt. Een ander probleem bij visceraal vet is het effect ervan op adiponectine of het 'vethormoon'. Adiponectine reguleert uw lichaamsvet. Visceraal vet werkt adiponectine tegen. Daardoor produceert uw lichaam meer vet dan dat u feitelijk nodig hebt. Een hoog niveau aan visceraal vet is ook van invloed op uw gevoeligheid voor insuline. Dit betekent dat het op latere leeftijd kan leiden tot diabetes type 2.
 

Visceraal vet meten

Er zijn veel verschillende manieren om visceraal vet te meten, waaronder manieren om het thuis te doen, maar u kunt ook naar uw dokter gaan. Een gemakkelijke manier die u direct kunt gebruiken is door uw middel en heupen te meten op de plek waar deze het breedste zijn. Deze manier is echter niet heel nauwkeurig. Wanneer u uw middel en heupen hebt gemeten, deelt u de bij het middel gemeten waarde door de waarde voor de heupen. Bij een gezond lichaam moet het resultaat bij mannen minder zijn dan 1,0, bij vrouwen minder dan 0,85. Een goede indicator voor een hoog niveau aan visceraal vet is een hoge BMI score (Body Mass Index) en een breed middel. Als u beide hebt, is de kans groot dat u een hoog visceraal vetniveau hebt.

 

Wilt u een nauwkeuriger meting van uw viscerale vet, dan kunt u gebruik maken van een Tanita lichaamsanalyse weegschaal. De Tanita weegschalen helpt u uw viscerale vet nauwkeurig te bepalen en berekenen. U moet zich inmiddels bewust zijn van de gevaren van te veel visceraal vet. Maar ons lichaam bestaat uit meer dan alleen vet, ook uit spiermassa bijvoorbeeld. En daar komt een Tanita weegschaal goed van pas. Deze is namelijk meer dan een weegschaal voor visceraal vet. Het meet uw hele lichaam en geeft gedetailleerde informatie over de samenstelling van uw lichaam. Wanneer u een gedetailleerd overzicht hebt van waaruit uw lichaam bestaat, kunt u beter omschakelen naar een gezonde levensstijl.

Hoe krijg je minder visceraal vet

  • Krijg genoeg slaap
  • Beweeg dagelijks
  • Probeer grote hoeveelheden stress te verminderen
  • Volg een uitgebalanceerd dieet met gezonde eiwitkeuzes
  • Drink minder alcohol
  • Stop met roken

 

Wat is het ideale niveau voor visceraal vet?

De Tanita lichaamsanalyse weegschaal kan visceraal vet in uw lichaam meten. Op basis van alle beschikbare informatie geeft hij een score aan tussen 1 en 59. Een score tussen 1 en 12 geeft aan dat u een gezond niveau aan visceraal vet hebt. Een score tussen 13 en 59 geeft aan dat u een te hoog niveau aan visceraal vet hebt.
 

Visceraal vet verliezen met Tanita

Tanita biedt een breed assortiment weegschalen. Deze schalen maken allemaal gebruik van de bewezen technologie van Tanita. Deze technologie biedt u gedetailleerd inzicht in de samenstelling van uw lichaam. Steeds opnieuw, wanneer u op uw badkamerweegschaal gaat staan. Binnen slechts enkele seconden beschikt u over een gedetailleerd overzicht. Zo kunt u uw visceraal vet of uw lichaamswater goed in het oog houden. Maar ook helpt het om effectief gewicht te verliezen of de opbouw van spiermassa bij te houden.