Yoga staat erom bekend dat het je flexibiliteit verbetert en kracht versterkt. Het zou ook een gunstige invloed hebben op mensen met een hoge bloeddruk, hartziekten, depressies en stress. De gezondheidsvoordelen van Yoga staan dus niet ter discussie, maar de vraag is of yoga ook goed is om af te vallen.

Om af te kunnen vallen moet het aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt, lager zijn dan de hoeveelheid die je verbruikt. Dus als Yoga ervoor zorgt dat je meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt, zou het in theorie helpen met afvallen. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Welke Yoga is het beste om af te kunnen vallen?

Om effectief af te vallen met Yoga, moet je dus calorieën verbranden. Het aantal calorieën dat je verband verschilt per Yogastijl. Tijdens een restorative Yoga les draait het bijvoorbeeld om ontspannen en spanning loslaten. Hierbij beweeg je dus niet veel en verbruik je ongeveer 190 calorieën per uur. Bij power yoga verbrand je daarentegen veel meer: deze intensieve lessen zijn goed voor het verbranden van ongeveer 600 calorieën per uur.

Om gewichtsverlies te bereiken met Yoga, moet dus je kiezen voor een vorm die veel fysieke aandacht vraagt van je lichaam. 

Dit zijn de meest actieve yogavormen:

  • Ashtanga yoga - een dynamische en intensieve yogavorm waarbij de beweging van het lichaam verbindt met ademhaling.
  • Bikram yoga - een 90 minuten durende training na een reeks krachtige houdingen in een warme en vochtige omgeving.
  • Vinyasa yoga - een krachtige yogastijl die zich richt op de flow tussen houdingen. Hierbij ben je dus de hele tijd aan het werk.
  • (Hot) poweryoga - een meer fysiek veeleisende vorm van vinyasa yoga

Hoeveel kan je afvallen met Yoga?

Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Het is daarom niet specifiek te zeggen hoeveel je kunt afvallen met Yoga. Het kan per persoon verschillen, maar het verschilt ook per Yoga les. Hoeveel calorieën je precies per uur verbrandt, hangt namelijk af van persoonlijke factoren zoals je inspanningsniveau en het soort oefeningen die je doet. Maar ook je lichaamssamenstelling, waaronder je gewicht, spiermassa en basaal metabolisme hebben invloed. Onze Tanita lichaamsanalyse weegschalen, Tanita BC-401, geven je inzicht in deze metingen. Als je eenmaal begrijpt wat je persoonlijke factoren zijn die van invloed zijn op je gewicht, kun je gaan nadenken over welk type Yoga het beste voor je is.

Andere redenen waarom Yoga kan helpen met afvallen

Yoga heeft veel positieve gezondheidsvoordelen, die weer effect kunnen hebben op je eetgewoontes en gewicht:  

  • Mindfulness en kennis van je lichaam - de meesten van ons zullen wel eens hebben dat je onbewust eet zonder naar je lichaam te luisteren. Hierdoor ga je vaak (ongezond) eten zonder dat je trek hebt. Alle vormen van yoga stimuleren een sterkere verbinding tussen mind en lichaam, wat ervoor zorgt dat je bewuster wordt van wat je eet en of je het echt nodig hebt.
  • Minder stress - vreetbuien en de neiging om zoetigheid te eten is vaak een reactie op stress. meer eten of reiken naar suiker beladen voedsel is vaak een reactie op stress. De meeste soorten yoga richten zich op het verminderen van stress door middel van ademhaling en ontspanning. Dit leidt op den duur dus ook tot vermindering van “stress-eten”.
  • Het verhogen van je spiermassa en metabolisme - tijdens yoga gebruik je je spieren, wat ervoor zorgt dat je spiermassa kan vergroten. Als je spiermassa toeneemt, verhoog je ook je basaal metabolisme: de snelheid waarmee je calorieën verbrandt.