Maakt u zich zorgen over het gewicht van uw kind of heeft u vragen over obesitas bij kinderen?

 

 

U bent niet alleen; de toename van overgewicht en obesitas bij kinderen zien we helaas in ontwikkelde landen over de hele wereld. 1 op de 3 kinderen heeft te maken met overgewicht of obesitas blijkt uit het in november 2022 gepubliceerde rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over overgewicht en obesitas bij kinderen in Europa.

 

 

Wanneer u zich als ouder of verzorger zorgen maakt over het gewicht van uw kind, is het soms lastig om goede hulp te vinden en kunt u het gevoel hebben te falen. Om goed te kunnen handelen en uw kind aan te kunnen moedigen om gezonde gewoontes door te voeren helpt het om te begrijpen wat de belangrijkste oorzaken kunnen zijn.

 

 

Wanneer u zich als ouder of verzorger zorgen maakt over het gewicht van uw kind, is het soms lastig om goede hulp te vinden en kunt u het gevoel hebben te falen. Om goed te kunnen handelen en uw kind aan te kunnen moedigen om gezonde gewoontes door te voeren helpt het om te begrijpen wat de belangrijkste oorzaken kunnen zijn.

 

Waarom neemt overgewicht en obesitas bij kinderen toe?

Er zijn veel factoren die de toename van overgewicht en obesitas bij kinderen beïnvloeden. De Wereldgezondheidsorganisatie signaleert een aantal maatschappelijke problemen die hieraan bijdragen:

 1. (Sluik-) Reclames voor ongezonde snacks en voedsel  - of om het simpel te zeggen, de 3 P's (Patat, Pizza en Pannenkoeken) waar elk kind dol op is.
 2. Kinderen bewegen minder - er wordt minder bewogen onder schooltijd
 3. Toegenomen verstedelijking - door de drukte op straat wordt er minder buiten gespeeld
 4. De enorme toename van digitaal entertainment - spelletjes, contact met vriendjes en vriendinnetjes, video content, alles speelt zich online af met als gevolg dat kinderen veel minder bewegen.

Het is als ouder of verzorger niet altijd makkelijk of leuk om hier tussendoor te laveren en uw kind op een leuke manier te stimuleren gezond(-er) te leven. Maar, om uw kind op de lange termijn gezond te houden is het belangrijk om al vroeg gezonde gewoonten aan te leren. En er zijn een aantal tips waarmee u echt al een verschil kunt maken.

 


 

Wat te doen wanneer u zich zorgen maakt over het gewicht van uw kind?

Probeer zelf al een paar kleine veranderingen door te voeren. Terugkijkend op de WHO-lijst met oorzaken, zijn er dingen die u kunt doen om ze aan te pakken;

 • Ongezond maar o zo lekker eten en snacks - het is niet realistisch om deze helemaal weg te laten, maar probeer het te beperken tot speciale momenten en voeg altijd groenten of fruit toe
 • Meer bewegen - als een kind al wat zwaarder is, wordt sporten een steeds grotere uitdaging. Begin klein! Bijvoorbeeld door samen lekker te dansen tijdens het tafel dekken. En probeer uw kind zo min mogelijk met de auto naar school te brengen.
 • Buiten spelen - geef het goede voorbeeld en ga gezellig samen naar buiten. Bijvoorbeeld op zoek naar beestjes in het (stads-)park. Probeer te ontdekken wat uw kind echt leuk vindt en sluit daarop aan.
 • De telefoon of tablet als entertainment - controleer regelmatig de gemiddelde schermtijd en stel online spelen als beloning wanneer uw kind eerst iets actiefs heeft gedaan.

Het kan verstandig zijn om uw huisarts of een gespecialiseerde kinderdiëtist te raadplegen voor specialistisch advies, maar het succes staat of valt met uw steun aan uw kind. 

Wanneer u met uw kind aan de slag gaat om meer gezonde gewoonten door te voeren is het belangrijk om de voortgang te monitoren en successen te vieren.

Een logische stap is om uw kind regelmatig op de weegschaal te zetten. Echter kan dit de focus leggen op het negatieve, namelijk het overgewicht. En in elk afvalproces komt een moment waarop het gewicht stabiliseert. Dit is het moment waarop veel mensen, ook volwassenen, afhaken omdat het lijkt of alle moeite geen resultaat oplevert. Vooral tieners kunnen in de verleiding komen om ongezonde keuzes te maken, alleen maar om hun gewicht te verminderen, dus het verleggen van de focus van gewicht naar gezondheid kan een veel positieve zet zijn. 


Maar hoe?

Door naar de lichaamssamenstelling te kijken! Met een lichaamssamenstelling weegschaal meet u de voortgang op meerdere aspecten, waardoor er vrijwel altijd wel iets positiefs te benoemen is. Zo kunt u uw kind leren wat het belang van spieren is voor een gezond lichaam. Een veel positievere boodschap dan de focus op gewicht. 

 


 

TANITA's top drie motiverende metingen voor kinderen:

 1. Spiermassa - het vergroten van de spiermassa verhoogt het metabolisme en het vermogen van het lichaam om vet te verbranden. Opbouw van spiermassa is dus heel belangrijk bij gewichtsverlies. Welk kind wil niet sterk zijn? Laat uw kind weten dat ze meer dan 600 geweldige spieren in hun lichaam hebben die hen helpen te bewegen, hun schooltas te dragen en te glimlachen. Door de spiermassa te meten, kunnen ze zien hoeveel van hun gewicht uit deze prachtige spieren bestaat.
 2. Lichaamsvet - zelfs een kleine vermindering van lichaamsvet kan de gezondheid verbeteren. Door uw kind te laten zien dat de hoeveelheid vet afneemt, kunt u uw kind aanmoedigen door te zetten.
 3. Totaal lichaamswater - Naast spieren en vet bevat het lichaam veel vocht. Goed voor een kind te weten dat gewicht dus niet alleen te maken heeft met vet. Leer uw kind dat het belangrijk is om water te drinken om hun motortje aan de praat te houden.Water helpt het lichaam van een kind van stroom te voorzien, de eetlust en de spijsvertering te reguleren (heb je honger of gewoon dorst?), en verbetert het geheugen, de stemming en de concentratie. Wist u dat onze hersenen voor 85% uit water bestaan? Probeer eens verse aardbeien of een schijfje knapperige komkommer toe te voegen om  water minder saai te maken. Kinderen drinken ook graag door een herbruikbaar rietje of uit een leuk glas.

TANITA begrijpt hoe belangrijk het is om vroeg met gezonde gewoonten te beginnen en het is ons doel om obesitas bij kinderen terug te dringen. 

Daarom werken we samen met professionals en passen we onze professionele technologie toe op lichaamsanalyse weegschalen voor thuis. De TANITA BC-401 is een compacte, maar volledige lichaamsanalyse weegschaal voor het hele gezin met kinderen vanaf 5 jaar. Zo heeft u net dat motiverende zetje om gezonde gewoontes met uw kinderen te ontwikkelen waar ze een leven lang plezier van hebben.