De komende 5 weken zitten wij in lockdown en ook nog met de feestdagen in het vizier, ligt het gevaar van een ongezonde levensstijl op de loer, met alle gevolgen van dien. Uit recent onderzoek is gebleken dat we gedurende de eerste periode van Lockdown ons gewicht hebben zien stijgen als gevolg van minder lichamelijke inspanning en meer snacken en snoepen uit verveling. En dat deze gewichtstoename een serieuze impact kan hebben op onze fysieke gezondheid. Tijd dus voor actie

De fysieke impact van lockdown

Pas nu beseffen we ons hoe hectisch ons leven was pre-coronavirus. En hoe onze dagelijkse activiteiten, zoals naar school of werk fietsen, boodschappen doen, winkelen, uitgaan, helpen om calorieën te verbranden en een gezonde balans tussen ons lichaamsvet en spiermassa te behouden. Thuiswerken, thuisonderwijs en de sluiting van sportclubs en sportscholen heeft ertoe geleid dat het niveau van lichaamsbeweging, dat deel uitmaakte van ons dagelijks leven, drastisch is verminderd, en de impact daarvan op onze gezondheid begint zich af te tekenen. Met name ook bij kinderen zien we een aanzienlijke vermindering van hun lichamelijke activiteit. Zonder de dagelijkse wandel- of fietstocht naar school, gymlessen, het buitenspelen in de pauze en het platleggen van de sportcompetities zullen veel kinderen hun conditie snel zien teruglopen. Het aantal uur dat ze op een scherm doorbrengen zal weer toenemen met daarmee waarschijnlijk ook hun gewicht en vetmassa. Uit een onderzoek dat Ipsos Mori namens het Kings College London heeft uitgevoerd, blijkt dat 35% van de volwassenen toegeven meer of minder gezond te eten dan ze normaal zouden doen en dat 19% meer alcohol drinkt dan ze normaal zouden doen. Een ander onderzoek, uitgevoerd door OnePoll voor Cambridge WeightPlan vond dat 48% van de vrouwen en 44% van de mannen waarschijnlijk op gewicht komen tijdens de lockdown, met meer dan 16% op meer dan 5 pond, en 2% op meer dan een steen.

Zijn een paar extra lockdown kilos echt zo belangrijk?

Minder bewegen en meer eten tijdens de lockdown zou gezien kunnen worden als een acceptabel gevolg van alles waar we mee te maken hebben gehad - doen die paar extra kilo's er echt toe? Helaas wel. Een aantal mogelijke risico’s op een rijtje: Risico op een verhoogd vetgehalte - een gezond niveau van lichaamsvet (20 - 35% voor een vrouw en 8 - 25% voor een man) is positief. De juiste balans tussen onderhuids en visceraal vet geeft je de energie voor een actieve levensstijl en een gezond endocrien systeem dat de orgaanfunctie van ons lichaam reguleert. Echter, zodra jouw calorie-inname groter is dan wat u nodig heeft voor beweging, zal jouw vetgehalte stijgen, wat niet alleen leidt tot een strakker gevoel in jouw kleren, maar ook tot de opbouw van visceraal vet rond jouw organen. Het is zeer waarschijnlijk dat de toename van je vetmassa hoger ligt dan de toename van je gewicht. Door minder beweging neemt de spiermassa als snel af en wordt vervangen door vetmassa. Wil je weten hoe de verhouding tussen jouw spier- en vetmassa zich ontwikkeld? Dat kan je meten en monitoren met bijvoorbeeld de Tanita BC-401 lichaamsanalyse weegschaal. Risico op (te veel) visceraal vet - te veel visceraal vet kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en hart- en vaatziekten. Onderzoek in zowel de UK als Duitsland heeft aangetoond dat mensen met een hoog visceraal vetgehalte meer risico lopen op ernstige klachten als gevolg van het Corona virus met langurige ziekenhuisopname tot gevolg. Zelfs een bescheiden toename van het gewicht en met name het visceraal vetgehalte kan het risico op ernstige Corona symptomen vergroten. Met een Tanita lichaamssamenstellingsweegschaal kunt u zowel jouw gewicht, vetmassa en visceraal vetmassa nauwkeurig meten en monitoren. 

Risico op afname van de spiermassa - spieren stellen jouw lichaam in staat om te bewegen en voeden ook je vermogen om te trainen. Beweeg je minder als gevolg van de lockdown, dan kom je al snel in een neerwaartse spiraal: minder lichamelijke inspanning leidt tot vermindering van de spiermassa hetgeen het lastiger maakt om te trainen. Spierverlies kan verrassend snel gaan; uit onderzoek dat is gepubliceerd in het European Journal of Sports Science blijkt dat "slechts een paar dagen van een sedentaire levensstijl voldoende zijn om spierverlies te veroorzaken. "Dus, nauwkeurige metingen van spiermassa en spierkwaliteit van een weegschaal zoals de Tanita RD-953 zullen u in staat stellen om mierenveranderingen snel te herkennen en motiveert om toch echt iedere dag voldoende te bewegen. 

Tips om uw gezondheid te beschermen tijdens de lockdown

Aangezien veel landen nu een tweede lockdown, of periode van beperking, ingaan, is het belangrijk om jouw huidige gezondheidstoestand te begrijpen en stappen te ondernemen om eventuele negatieve gevolgen van de lockdown te voorkomen of vroegtijdig het tij te keren.

1. Begin met meten en krijg een duidelijk, nauwkeurig beeld van jouw lichaamssamenstelling. Dit geeft je een goed inzicht in wat jouw lichaam nodig heeft op het gebied van lichaamsbeweging en voeding. Met behulp van een Tanita lichaamssamenstellingsweegschaal met BIA-technologie zoals de BC-401 krijg je een analyse van de volledige lichaamssamenstelling met o.a. lichaamsvetpercentage, spiermassa en viscerale vetniveaus en combineer je deze tot een gemakkelijk te begrijpen meting van jouw metabolische leeftijd - als je metabolische leeftijd hoger is dan je echte leeftijd, moet je nu actie ondernemen!

Tanita lichaamssamenstellingsweegschalen zijn geschikt voor het hele gezin. Voor kinderen vanaf 5 jaar wordt gewicht, BMI en vetpercentage weergegeven. Heb je jouw lichaamssamenstelling gemeten en weet je niet zeker wat de resultaten voor jou betekenen en wat je zou kunnen veranderen, raadpleeg dan jouw huisarts of een dietist.

2. Als je eenmaal weet hoe jouw lichaamssamenstelling is, kun je werken aan het op niveau houden van jouw waardes of het verbeteren ervan. Er zijn momenteel enorm veel leuke en goede fitness programmas online te volgen, ga lekker naar buiten om te wandelen of sporten (op 1,5m afstand) en beperk het aantal lege calorieën uit je wekelijkse winkelmandje (dus minder chips e.d.).

3. Controleer tot slot regelmatig jouw metingen. Hiervoor kan je gebruikmaken van de My Tanita app (Apple) of My Tanita App (Android) waarin je jouw voortgang over tijd kunt volgen - niets is meer motiverend dan succes, dus betrek je familie en vrienden en kijk wie de meeste vooruitgang kan boeken.

Covid-19 is een enorme schok geweest en heeft bijna elk aspect van ons leven veranderd, maar met Tanita kan je ervoor zorgen dat het geen negatieve invloed heeft op jouw gezondheid terwijl je zo je best doet om gezond te blijven voor jezelf en jouw dierbaren.