Spiermassa - Wat is het?
Om uw spiermassa en lichaamsvetpercentage te kunnen beheersen, moet u eerst inzicht krijgen in uw lichaamssamenstelling. Mensen verwarren het opbouwen van spiermassa vaak met het verbranden van lichaamsvet. Deze twee gaan vaak samen, maar zijn niet hetzelfde. Spiermassa betreft het gewicht van de spieren in uw lichaam in kilo's of ponden. Het lichaamsvetpercentage meet de hoeveelheid vet in uw lichaam. Verbranding van lichaamsvet kan gebeuren door de opgebouwde spieren. Wanneer het op energieverbruik aankomt, zijn spieren net motoren. Onze spiermassa speelt een cruciale rol wanneer het op fitheid aankomt. Wanneer uw lichaam spierweefsel opbouwt, verbrandt het continu energie en vet. Naarmate uw spiermassa toeneemt, kan uw lichaam meer calorieën/energie verbranden. Hierdoor neemt uw basaal metabolisme (BMR), wat helpt bij het afvallen en spieropbouw.
Tot de spiermassa behoren de gladde spieren, skeletspieren en het vocht in deze spieren. Als er geen vetlaag is, zijn de skeletspieren daarbij het beste zichtbaar. Spieren bestaan uit water en eiwitten. Daarom is het belangrijk om eiwitten in uw aangepaste voedingsschema op te nemen.
Spiermassa opbouwen
Het vergroten van spiermassa werkt bij mannen en vrouwen verschillend. Mannen maken meer spieren aan dan vrouwen; bij het vergroten van de spiermassa wordt dit vaak als excuus gebruikt. Dit betekent niet dat vrouwen geen spiermassa kunnen opbouwen. Het is zo dat vrouwen veel aan kracht en spiermassa kunnen winnen en ze hun spieren op dezelfde manier zouden moeten trainen als mannen dat doen.
Ander belangrijke factoren om spiermassa op te bouwen zijn:
- Genoeg water drinken;
- Naast intensieve training, ook rust nemen;
- Voldoende nachtrust;
- Drink zo min mogelijk alcohol;
- Probeer stress te vermijden: dit kan uw weg naar een fit lichaam negatief beïnvloeden.
- Verbeteren van je conditie (Vo2 max).
Niet iedereen kan spieren met hetzelfde tempo trainen. Meerdere factoren spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld hoe (snel) uw lichaam reageert. Maar het zit ook in onze genen, het is afhankelijk van leeftijd, ervaring en het 'spiergeheugen'. Spiergeheugen is het vermogen van spieren om sneller te groeien wanneer uw lichaam al ervaring heeft met het opbouwen van spiermassa.
Het opbouwen van spieren gebeurt in de sportschool maar ook in de keuken
Bij het opbouwen van spiermassa gaat het niet alleen om het bezoeken van de sportschool en het heffen van gewichten. Dit kan immers ook via duursport, zoals wielrennen. Lees hier alles over in onze blog: welke spieren je gebruikt tijdens het fietsen. Er is daarnaast nog een belangrijke regel die u niet moet vergeten: voor spieren is eten net zo belangrijk als gewichten heffen. Combineer uw training dus met goed eten.
Maar hoe weet u zeker dat u voldoende eet om spieren op te bouwen? Ten eerste moet u weten hoeveel calorieën u in rust verbruikt. Daarvoor berekent u uw basale metabolisme. Vervolgens zorgt u dat u meer eet. Houd de resultaten bij. Als u traint, maar uw vetgehalte gaat omhoog, eet dan minder calorieën. Blijft u slank, maar boekt u in de sportschool geen vooruitgang (en bouwt u dus ook geen spiermassa op), zorg dan dat u meer eet. Spiermassa en lichaamsvet meet u het meest nauwkeurig met een lichaamsanalyse weegschaal.
Wanneer u spiermassa wilt opbouwen is het ook belangrijk wat u eet. Houd bij wat u eet en drinkt: niet alleen het aantal calorieën, maar ook de voedingsstoffen. Over het algemeen geldt: eet gezond, gevarieerd, eet vaak en vermijd junkfood. Door gezond te eten en goed te trainen heb je grotere kans om droge spiermassa op te bouwen, wat weer gunstig is voor diverse aspecten.
Om spieren op te bouwen heeft uw lichaam eiwitten nodig. Het is daarom belangrijk veel eiwitten op te nemen in uw nieuwe voedingsschema. Denk aan producten als kip, kalkoen, yoghurt, bonen, noten en verschillende soorten vis. Vergeet echter niet dat u ook koolhydraten en gezonde vetten nodig hebt. Houd uw voedingspatroon gevarieerd en eet naast eiwitrijk voedsel ook voldoende groenten om spiermassa op te bouwen.
Spierbalans
Wanneer u traint en spiermassa opbouwt, is het belangrijk onbalans in de spieren te voorkomen. Onbalans ontstaat wanneer een spier sterker wordt, maar zijn tegenhanger niet overeenkomstig meegroeit. Stel u bijvoorbeeld voor dat u uw borstspieren traint, maar uw rugspieren verwaarloost. Er is dan aan de voorkant meer spanning, en uw schouders zullen naar voren buigen. Dat betekent niet alleen dat uw houding op die van een gorilla lijkt, het betekent ook dat uw gewrichten zwaarder worden belast, waardoor u blessures kunt oplopen.
Het is daarom belangrijk om uw spieren gelijkmatig te trainen. Zo blijft uw houding recht. Het ziet er veel beter uit en het helpt blessures voorkomen. Als uw spieren al in onbalans zijn, is het tijd om aan uw onderontwikkelde spieren te werken.
Spiermassa meten
De Tanita professionele personenweegschalen kunnen uw spiermassa zeer nauwkeurig meten. Bij experts zijn onze weegschalen eerste keus wanneer het op fitness en gewichtsverlies aankomt. Geen wonder dat Tanita op nummer één staat. Het opbouwen van spieren heeft ook gevolgen voor uw lichaamsgewicht. Vaak betekent dit dat u niet afvalt. U bouwt spiermassa op en verliest vet. Op een gewone weegschaal kan dit frustrerend zijn om te zien, omdat uw gewicht hetzelfde lijkt, terwijl u in feite vorderingen maakt. Bij gebruik van de monitors van Tanita krijgt u een exact overzicht en gedetailleerd inzicht in uw vooruitgang. De weegschaal laat u ook segmentale meetwaarden voor spiermassa zien. Wanneer u weet hoe uw spieren over uw lichaam verdeeld zijn, helpt dat onbalans te vermijden. Onze weegschalen zijn ideaal om doelen te stellen en deze bij te houden.