Matt Lawson, voedingscoach, geregistreerd diëtist en woordvoerder namens Tanita, vertelt hoe lichaamssamenstelling kan worden gebruikt om nieuwe bezoekers aan de sportschool te stimuleren en ondersteuning te bieden op hun weg naar een fit leven.

Hoewel de instelling ‘sterk niet dun’ de afgelopen jaren steeds meer terrein heeft gewonnen, begint een groot deel van nieuwe bezoekers aan de sportschool hun weg naar een fit leven met gewichtsverlies als enige doel.

Natuurlijk moet dit niet worden ontmoedigd – volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie is in het Verenigd Koninkrijk bijna 30 procent van de mensen obees, en door de gezondheidsschade die dit op de lange termijn veroorzaakt, staan de middelen van de NHS behoorlijk onder druk. Het is echter belangrijk dat mensen die willen afvallen zich niet alleen maar fixeren op het kwijtraken van kilo's en centimeters, maar door te bewegen en het volgen van een goed voedingspatroon hun algehele gezondheid verbeteren.

Binnen de sector wordt bijvoorbeeld steeds minder de populaire maar verouderde BMI-meting gebruikt; deze houdt alleen rekening met lengte en gewicht, niet met spierdichtheid of het gewicht aan water. In plaats daarvan wordt bio-impedantieanalyse geprezen als de meest nauwkeurige en omvattende maatstaf voor gezondheid. Hierbij wordt naar het lichaam als geheel gekeken, wordt visceraal vet gemeten, spiermassa, botdichtheid, metabolisme en waterniveaus, om cliënten zelfs voor afzonderlijke ledematen een evaluatie te bieden, waarbij aandacht is voor eventuele problemen en inconsistenties in het lichaam.

Voor nieuwe bezoekers aan de sportschool kan het aantal apparaten overweldigend zijn, maar het is van essentieel belang dat ze zich al aan het begin van hun traject bewust worden van de waarde van een analyse van hun lichaamssamenstelling. Deze zou deel moeten uitmaken van de introductie bij de sportschool, waarbij goed wordt uitgelegd hoe de technologie werkt en wat de verschillende meetwaarden betekenen.

Zodra de cliënt de lichaamssamenstellingsmonitor heeft gebruikt, kunnen trainers de analyse gebruiken als uitgangspunt voor een fitness- en voedingsschema op maat dat zich richt op eventuele door de weegschaal gesignaleerde gezondheidsproblemen. Meetwaarden kunnen bijvoorbeeld een laag metabolisme aangeven, iets wat door voeding of onbalans in de spiermassa van afzonderlijke ledematen kan worden versterkt; door een trainingsschema op maat kan de balans worden hersteld.

Analyse van lichaamssamenstelling wordt door sportscholen in het hele land steeds vaker toegepast – Elke Virgin Active- en David Lloyd-sportschool in het land heeft nu een Tanita weegschaal. Binnen de sector is er echter een duidelijk gebrek aan kennis over de werking ervan, en hoe cliënten de weegschaal kunnen gebruiken om hun voortgang nauwkeurig bij te houden.

Om dit tekort aan kennis aan te pakken heeft Tanita een gespecialiseerd trainingsprogramma ontwikkeld om binnen de fitnesssector inzicht in lichaamssamenstelling te verbeteren en gebruikers bij te scholen, zodat cliënten meer op maat, volgens een totaalprogramma, kunnen worden bediend.

De Tanita Training Academy is geaccrediteerd volgens CPD-normen. De training staat op 26 september gepland in Londen en op 24 oktober in Edinburgh. U kunt er zich nu voor inschrijven.

Wilt u meer informatie en wilt u zich inschrijven voor de Tanita Training Academy, klik dan hier: Inschrijven