We besteden veel tijd aan het denken over wat we eten, we proberen de 'juiste' dingen te eten en maken ons zorgen dat we de 'verkeerde' dingen eten, maar is het eigenlijk niet belangrijker hoeveel water we drinken? In deze blog kijken we naar waarom we water nodig hebben voor onze gezondheid.

Waarom water essentieel is

Wil ons lichaam goed werken, dan zijn vloeistoffen onmisbaar. Bij al onze lichaamsfuncties speelt hydratatie een belangrijke rol. Water spoelt onder andere afval weg, regelt de lichaamstemperatuur en helpt bij functioneren van het brein en de spieren. Als u regelmatig beweegt, zullen uw hydratatie niveaus ook van invloed zijn op uw prestaties, kracht en uithoudingsvermogen. Dus als we weten dat water veel voordelen biedt, hoe weten we dan of we er genoeg van drinken?

Hoe weet ik of ik voldoende water drink?

Wanneer u niet drinkt, leidt dit tot dehydratatie, en de tekenen hiervan kunnen de eerste indicatie zijn dat we niet voldoende drinken. Symptomen van dehydratatie zijn onder andere: 

  • dorst hebben
  • donkergele en sterk ruikende urine
  • duizeligheid of licht in het hoofd
  • een vermoeid gevoel
  • een droge mond, lippen en ogen
  • weinig urineren, en minder dan vier keer per dag

Hoewel de overheid adviseert per dag 6-8 glazen water te drinken (circa 1,2 liter) om goed gehydrateerd te blijven, is dat mogelijk niet genoeg als het warm is of als u sport.

Het gaat niet alleen om drinken, het gaat om wat we drinken

Misschien drinken we elke dag wel de aanbevolen hoeveelheid vloeistof, maar drinken we wel de juiste dingen? Er zijn er maar weinigen die kunnen zeggen dat ze alleen water drinken, want de meesten van ons zullen dagelijks kiezen voor thee, koffie, vruchtensap en koolzuurhoudende drank. Maar betekent een verkeerde keuze dat we eigenlijk meer kwaad doen dan goed? Als u dorst hebt en u gaat voor een gezoet drankje met cafeïne, dan stopt u uw lichaam vol met suiker en stimulerende middelen die overtollige calorieën bevatten en die zorgen voor een tijdelijke boost die er onvermijdelijk toe leidt dat u snel daarna een energiedip krijgt. Drink ook niet te veel vruchtensap en smoothies vanwege de natuurlijke 'vrije' suikers. De cafeïneniveaus van bepaalde thee- en koffiesoorten zijn zo hoog dat ze onrust, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Er zullen niet veel mensen zijn die al deze opties willen opgeven maar het is zeker goed om er elke dag een paar te vervangen door meer kraanwater. Vindt u kraanwater wat saai, voeg dan voor een subtiel smaakje een schijfje citroen, limoen of komkommer toe.

Hoe Tanita monitors u meer inzicht kunnen geven in uw hydratatie

Het is goed mogelijk dat u geen specifieke symptomen van dehydratatie opmerkt, maar als u beweegt en actief probeert uw gezondheid en conditie te verbeteren, is er een nauwkeuriger manier om uw hydratatie niveaus te controleren: met uw Tanita monitor. Tanita monitors geven een meetwaarde van uw totale percentage lichaamswater waarbij het gemiddelde voor vrouwen tussen 45 en 60% ligt, voor mannen tussen 50 en 65%; atleten en topsporters kunnen daar nog eens 5% aan toevoegen. Door dit getal door de tijd heen bij te houden, krijgt u meer inzicht in uw hydratatie niveau en kunt u het beter sturen. Dit betekent dat u niet bang hoeft te zijn dat dehydratatie een storende factor is op uw weg naar een betere gezondheid.