De mythe van #fitspiration ontkracht
Sol Gilbert, eigenaar van Underground Gym en woordvoerder namens Tanita, gaat dieper in op de #fitspiration-trend en wat deze betekent voor gezondheid en fitheid in het sociale-media-tijdperk.
2017 was het jaar van #strongnotskinny: elke persoon met enige bekendheid postte plotseling zijn trainingsprogramma, de verkoop van athleisure schoot de lucht in en plotseling was het cool om gezond bezig te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat studenten inmiddels liever trainen dan feesten.
Het feit dat meer mensen een gezonde levensstijl willen en beter voor hun lichaam willen zorgen is zonder twijfel een stap in de goede richting, vooral nu het percentage obese mensen zo hoog is dat het wereldwijd een volksgezondheidscrisis aan het worden is. De razendsnelle opkomst van fitnessbloggers heeft echter weer voor andere problemen gezorgd, waar wij als sector iets aan moeten doen.
Feit of rage?
Bovenal moeten we erkennen dat deze bloggers een ongekende invloed hebben, niet alleen in hun eigen land, maar wereldwijd. De top tien van fitnessbloggers op Instagram heeft samen bijna 40 miljoen volgers en Kayla Itsines, heersend koningin van de Insta-work-outs, verdiende er alleen afgelopen jaar al 46 miljoen dollar mee. Maar zorgwekkend genoeg heeft de overgrote meerderheid geen gerichte training gehad en is niet gekwalificeerd. Iedereen die toegang heeft tot internet heeft nu de beschikking over een platform om advies en instructies te geven; de aangeprezen methodes zijn vaak totaal niet gebaseerd enig wetenschappelijk bewijs.
In het beste geval kan dit betekenen dat iemand niet het verwachte resultaat binnen een bepaalde tijd behaalt (wat weer slecht kan zijn voor het vertrouwen in het eigen lichaam), in het slechtste geval kan het tot langdurige schade leiden als iemand onjuiste technieken hanteert of een bepaald voedingsschema volgt dat totaal niet geschikt is voor zijn of haar lichaam.
Als sportschooleigenaar ben ik me er maar al te zeer van bewust dat een universele benadering voor fitheid nooit een goed idee is. Met de hulp van technologie, zoals de lichaamssamenstellingsmeters van Tanita, kunnen we bepalen wat het lichaam van een cliënt eventueel wel of niet nodig heeft en daarop een programma afstemmen. Het spreekt vanzelf dat elk lichaam anders is en het is tijd dat wij, als sector, op zoek gaan naar een nieuwe aanpak om in te spelen op de individuele behoeften van cliënten, zodat ze niet meedoen aan de nieuwste hypes in fitness.
Gezondheid gaat verder dan de buitenkant
Bovendien profiteren deze prachtig gebeeldhouwde Instagrammers opnieuw van ditzelfde kwetsbare publiek dat zich eerder in het tijdperk van maatje nul uithongerde – jonge mensen met weinig vertrouwen in hun lichaam. Alhoewel #strongnotskinny onder veel jongeren in zekere mate een gezond lichaamsbeeld promoot, in die zin dat het ze stimuleert om vet te verliezen en spieren op te bouwen, moeten we vragen zetten bij hoe dit schadelijk kan zijn.
Opnieuw bepalen deze influencers onmogelijk hoge standaarden waar jongeren zich aan moeten meten; #bodygoals die onrealistisch zijn en maar al te makkelijk niet haalbaar. We moeten jonge mensen eraan herinneren dat een foto van een ideaal gevormd lichaam met glanzende huid zorgvuldig is samengesteld met het perfecte licht uit de perfecte hoek, en geen totaalbeeld geeft van de feitelijke gezondheid of fitheid van die persoon.
Uiteindelijk is het probleem van #fitspiration dat het een totaal oppervlakkig doel nastreeft. We moeten inzien dat de altijd populaire 'voor/na' foto niet meer geloofwaardig is als een betrouwbaar beeld van iemands totale gezondheid. Met technologische ontwikkelingen die een betere en nauwkeurigere weergave moeten zijn van de gezondheid speelt de fitnesssector nu in op deze behoefte om verder te kijken dan iemands uiterlijk. Bij het meten van de inwendige gezondheid van mensen nemen Body Composition Monitors, zoals de BDE's van Tanita, steeds meer de plaats in van verouderde BMI-systemen; de monitors houden twaalf indicatoren bij voor lichaamssamenstelling, waaronder spiermassa, visceraal vet en BMR.
Momenteel blijft binnen de sector de kennis over hoe analyseapparatuur voor lichaamssamenstelling voor zowel cliënten als sportscholen optimaal kan worden ingezet, achter bij deze technologische ontwikkelingen.
Om dit tekort aan kennis aan te vullen organiseert Tanita binnenkort de eerste Tanita Training Academy in het Verenigd Koninkrijk, met als doel om binnen de fitnesssector het inzicht in lichaamssamenstelling te verbeteren en te laten zien hoe meetwaarden kunnen worden gebruikt om klanten meer op maat, volgens een totaalprogramma, te bedienen. De cursus is geaccrediteerd volgens CPD-normen en is ontwikkeld om sportschoolmedewerkers meer inzicht te geven in hoe lichaamssamenstelling werkt, zodat ze per cliënt een schema kunnen maken. De Tanita Training Academy staat op 26 september in Londen gepland en op 24 oktober in Edinburgh. U kunt er zich nu voor inschrijven.
Wilt u meer informatie en wilt u zich inschrijven voor de Tanita Training Academy, klik dan hier: Inschrijven