Bestaat er daadwerkelijk zoiets als verschillende lichaamstypen? En wat voor invloed heeft het op ons trainingsschema? Ieders lichaamstype reageert anders op trainingsregimes. In dit blog leren we de drie klassieke lichaamstypen kennen en bekijken we hoe ze onze training kunnen beïnvloeden.

Wat voor morf ben jij: ectomorf, endomorf of mesomorf?

We stellen lichaamstypen doorgaans vast door je houding en je spier- en vetmassa te analyseren. Vandaag de dag gebruiken we nog steeds de indeling van drie verschillende lichaamstypen die in 1940 door de Amerikaanse psycholoog William Herbert Sheldon zijn geïntroduceerd: Ectomorf, Endomorf en Mesomorf. Een Ectomorf is lang en licht gebouwd en heeft van nature droge spiermassa en kleine gewrichten. Een typische Endomorf is wat kleiner en vierkanter gebouwd en kan gemakkelijk vetreserves opbouwen. De eigenschappen van de Mesomorf zijn een atletische bouw en snel en zichtbaar resultaat van training. Kijk eens in de spiegel om te zien of welk type bij jou van toepassing is.

Weet wat er van binnen gebeurt

Als je naar je eigen lichaam kijkt, word je er waarschijnlijk aan herinnerd dat ieder lichaam anders is en dat ieder lichaam in staat is tot wonderlijke dingen. Wat voor lichamelijke eigenschappen je ook hebt, ze bepalen jouw weg naar een gezonder en fitter lichaam maar voor een gedeelte. Ieders fitnessuitdaging begint met weten wat er bij jou van binnen speelt. Kennis is macht. Gebruik een precieze lichaamsanalyse weegschaal zodat je een exact weet hoe jouw spier- en vetpercentage zich tot elkaar verhouden en hoe vet- en spiermassa verdeeld zijn over je lichaam. Je kunt er bijvoorbeeld slank uitzien en toch weinig spiermassa hebben. Je valt dan in de ‘skinny fat’ categorie. Als je je lichaamssamenstelling eenmaal begrijpt, dan kan je dit matchen met eigenschappen van je lichaamstype en gaan werken aan een trainingsplan dat bij jou past.

Tips voor ieder lichaamstype

Ectomorf

Je bent lang en hebt droge spieren. Het is moeilijk om aan te komen en door meer te bewegen kan je juist vet verliezen en nog dunner worden. En dat is niet de bedoeling. Zet in op samengestelde oefeningen om kracht op te bouwen waarbij je meer dan één spiergroep gebruikt. Eet ‘clean carbs’ zoals zoete aardappel. Die zorgen er namelijk voor dat je geen gewicht verliest als je beweegt.

Endomorf

Je bent gezegend met een zandloperfiguur en het is voor jou het makkelijkst om spiermassa te genereren als je ‘resistance’ activiteiten opneemt in je trainingsschema. Circuit training past goed bij je. Zorg ervoor dat je de nodige cardio verwerkt in je fitness regime zodat je een ideaal lichaamsvetniveau op peil houdt.

Mesomorf

Je hebt van nature een atletische bouw en je lichaam reageert goed op krachttraining. Je ziet waarschijnlijk snel resultaat. Probeer sporten waarbij je je hele lichaam gebruikt, onderdeel te maken van je regime, zoals tennis. En let op je voeding. Mesomorfs bouwen snel vetreserves op. Met name als ze te veel calorieën tot zich nemen uit producten die hoge vet- en suikerwaarden hebben. Wat je lichaamstype ook is, onthoud dat je lichaam een prachtig apparaat is dat met de juiste brandstof en goed onderhoud op de top van zijn kunnen zal presteren. Hoe beter je je lichaam begrijpt, hoe gezonder en gelukkiger je zal zijn.