Het is gemakkelijk om te veronderstellen dat vet de vijand is van fit zijn. Maar om te streven naar een betere gezondheid en fitheid, moet u weten wat een gezond vetpercentage is voor uw lichaam. Hierbij geldt ook hoe dit vetpercentage is verdeeld over het gehele lichaam en is het van belang om te weten waarom het essentieel is dat uw voeding gezonde vetten bevat

Wat is een gezond vetpercentage voor mannen en vrouwen?

Wanneer u voor het eerst een Tanita weegschaal gebruikt, geeft deze een schat aan informatie over uw lichaamssamenstelling, zoals spiermassa, lichaamsvet en BMI. Deze informatie kan zeer effectief zijn voor het bereiken van een gezonder en fitter leven. Een van de metingen is uw lichaamsvetpercentage en zodra u dit getal kent, zult u zich waarschijnlijk afvragen wat een gezond vetpercentage eigenlijk is. De tabellen hieronder geven de marges van gezond percentage lichaamsvet aan, afhankelijk van uw leeftijd.

  • Voor vrouwen geldt een marge tussen de 21 – 36% vet.
  • Voor mannen geldt een marge tussen de mannen 12 – 25% vet.

 Aan de hand van deze marges kunt u snel bepalen of u een gezond vetpercentage hebt. Als uw vetpercentage hoger is dan de aangegeven gezonde marge, is het aan te raden om dit te verlagen en dit doel op te nemen in uw gezondheids- en fitnessprogramma.

Waarom hebben vrouwen een hoger vetpercentage dan mannen?

Voor een gezond lichaam hebben vrouwen een hoger vetpercentage nodig dan mannen, zoals u kunt zien in de bovenstaande tabel. Dat vrouwen meer vet nodig hebben dan mannen, heeft onder andere te maken met de volgende redenen:

  • Ze hebben (meer) vet nodig voor de ovulatie en bescherming van de baarmoeder.
  • Het borstweefsel bestaat voornamelijk uit vet.

Bij mannen wordt het vet vooral opgeslagen in de buik. Buikvet is slecht vet en daarom gelden lagere vetpercentages voor mannen.

Wat is de oorzaak van teveel lichaamsvet?

De energie – calorieën – die ons lichaam nodig heeft, komt uit wat we eten en drinken. Wat calorieën betreft, werkt ons lichaam op basis van vraag en aanbod. Als het voedsel dat u eet 'aanbiedt' wat uw lichaam 'vraagt' om te kunnen bewegen, zullen alle calorieën worden omgezet in de energie die u nodig hebt. Maar als u uw lichaam meer calorieën aanbiedt dan dat het vraagt, wordt het teveel aan calorieën niet door activiteit verbrand, maar opgeslagen in vetcellen. Als dit opgeslagen vet later niet wordt omgezet in energie, dan veroorzaakt het overtollig lichaamsvet.

Gezond eten betekent niet alleen opgeslagen vet verminderen. Een vetpercentage lager dan wat gezond is, kan echter ook tot problemen leiden: zoals osteoporose op latere leeftijd. Bij een te laag vetpercentage is het dus ook aan te raden om met een professionele zorgverlener te praten over hoe u uw lichaamsvet op gezonde wijze kunt verhogen.

Maar ik zie er niet 'dik' uit

Vet kan onder de huid en rond de inwendige organen worden opgeslagen, dus mogelijk is het niet altijd zichtbaar wanneer u in de spiegel kijkt. Iemand kan er fit uitzien en zelfs voor zijn lengte een gezond gewicht hebben, maar toch een hoog vetpercentage hebben en dat kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Regelmatig gebruik van een Tanita lichaamsanalyse weegschaal helpt u uw vetpercentage in de loop van de tijd bij te houden; u kunt uw meetwaarden vergelijken met de hoeveelheid gezond lichaamsvet en zo nodig uw voedingspatroon en trainingsprogramma aanpassen.

Is een vetarm dieet automatisch gezond?

Uw voeding moet vet bevatten, om onder andere hormonen aan te maken en om in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K op te kunnen nemen. Het is dus belangrijk om gezonde vetten te blijven eten.

Niet al het vet is hetzelfde

Slechte vetten kunnen een probleem zijn binnen uw voedingspatroon en het risico op bepaalde aandoeningen vergroten, maar goede vetten beschermen uw hersenen en hart. In feite zijn gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren, essentieel voor uw lichamelijke en emotionele gezondheid. Inzicht in hoe u meer gezond vet in uw voeding kunt opnemen kan zorgen voor een beter humeur, een boost voor uw welzijn, maar ook een smallere taille.

In onze volgende blogpost leest u waarom u zich minder moet richten op hoeveel u weegt en meer op hoe gezond u bent. In de tussentijd kunt u meer informatie over hoe u fitter en gezonder wordt vinden op tanita.eu. Ook kunt u ons op Facebook laten weten hoe u het doet.