De eerste vraag die u zichzelf waarschijnlijk stelt is: Heb ik een gezond gewicht? Bij de meeste antwoorden op deze vraag zult u uw Body Mass Index (BMI) moeten berekenen, waarbij op basis van uw lengte en gewicht wordt bepaald of u een 'gezond' gewicht hebt.

De berekening van BMI = gewicht (kg) / lengte (m)², dus als u 70 kg weegt en 1,68 m groot bent, hebt u een BMI van 24,8 en valt u nog net binnen de marge van 18,5 – 25 die voor een vrouw als gezond wordt beschouwd. Maar wat vertelt dit ons niet? Het vertelt ons niet hoeveel u beweegt, hoeveel spierweefsel u hebt, hoeveel lichaamsvet u hebt en waar zich dat rondom uw lichaam bevindt.

Als de BMI-berekening u te veel herinnert aan de wiskundelessen op school, kijkt u misschien alleen naar wat de weegschaal aangeeft en dat kan nog misleidender zijn; als u bent afgevallen, bent u misschien vet kwijt, maar het kan ook zijn dat u spiermassa kwijt bent of alleen water. En als u bent aangekomen, is dat dan omdat u meer vet hebt opgeslagen? Of misschien omdat u meer gezond spierweefsel hebt opgebouwd? De vraag die u zichzelf zou moeten stellen is dus niet 'hoeveel weeg ik?' maar 'hoe gezond ben ik?'

Het draait niet alleen om uw gewicht

Tanita stelt zich ten doel mensen te helpen om fitter en gezonder te leven en dat begint met het denken in termen van 'lichaamssamenstelling' in plaats van afvallen of BMI. Gewicht alleen is niet noodzakelijkerwijze een duidelijke indicatie van een goede gezondheid. Door op de weegschaal te gaan staan is het niet mogelijk onderscheid te maken tussen gewicht dat afkomstig is van lichaamsvet en gewicht van vetvrij lichaamsweefsel zoals spieren en botten. Door af te vallen kunt u in feite meer vet krijgen! Door crashdiëten en gebrek aan beweging kan het percentage lichaamsvet zelfs stijgen, zelfs als uw lichaamsgewicht daalt. Door u te richten op het verbeteren van uw hydratatie, spieropbouw en gezond eten werkt u toe naar gezondheid op de lange termijn, en niet zozeer naar gewichtsverlies op de korte termijn.

Waarom val ik niet af terwijl ik gezond eet en veel beweeg?

Wanneer u met een nieuw fitnessprogramma begint, lijkt het vaak alsof u niet afvalt omdat bewegen en gezond eten inhoudt dat u het lichaamsvet afbouwt en het vervangt door nieuw ontwikkelde kilo's mager spierweefsel; dat heeft een grotere dichtheid dan vet en weegt dus zwaarder.

Is er een beste tijdstip om jezelf te 'wegen'?

Het is verleidelijk om direct na het opstaan op de monitor te gaan staan, maar tijdens onze slaap verliezen we allemaal vocht, dus krijgt u 's ochtends geen nauwkeurige meetwaarden. Ons advies is dat u vóór het avondeten meet, nadat u uw blaas hebt geleegd.

Hoe vaak moet je je 'wegen'?

Er is geen gouden regel voor hoe vaak u op de weegschaal moet gaan staan en uw waarden moet meten, maar meetwaarden kunnen in een korte periode natuurlijk schommelen, dus is het verstandig met regelmatige tussenpozen te meten, maar niet te vaak. Een keer per week zou ideaal zijn om een duidelijk beeld te krijgen van het effect dat uw activiteit en gezonde voeding hebben.

Deel uw succes

Door eerder in termen van ‘lichaamssamenstelling’ dan gewichtsverlies te denken, bereikt u niet alleen uw doel en zorgt u ervoor dat u er anders uitziet en zich anders voelt, maar zult u ook andere factoren kunnen meten en verbeteren. Deze zijn essentieel voor uw gezondheid op de lange termijn, zoals uw basaal metabolisme, visceraal vetniveau en botmassa. Dus stop met dat modedieet dat binnen 10 dagen spectaculaire resultaten belooft en ga aan de slag met een nieuwe, gezondere aanpak om samen met Tanita op de lange termijn gewicht te verliezen. Deel uw succes met ons